Evropská unie a boj proti kouření - Fišer, Martin (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato bakalářská práce se zabývá bojem Evropské unie proti kouření. Nejprve stručně pojednává o historii a místě tohoto fenoménu v evropské společnosti. Následně mluví o různých důvodech pro zákazy kouření a dopadech protikuřáckých politik. V největší části ale popisuje doposud přijatá legislativní opatření jednotlivých členských států, tak i legislativu Společenství. Pozornost je také věnovaná současnému stavu diskuze a posledním krokům ve prospěch prostředí bez tabákového kouře. Ze shromážděných poznatků práce vyvozuje další předpokládaný vývoj boje Evropské unie proti kouření.
European Union and the fight against smoking
Keywords: pasivní kouření; nekuřácké prostory; veřejná místa a pracoviště; protikuřácké politiky; zákaz kouření; passive smoking; non-smoking areas; public places and workplaces; anti-tobacco politics; ban on smoking