Vliv stanovištních podmínek na přirozenou obnovu smrkových porostů na Šumavě - Čermák, Martin (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem předkládané práce bylo zhodnotit stav přirozené obnovy smrku ztepilého na třech trvalých výzkumných plochách s rozdílným managmentem po větrné disturbanci z ledna 2007. Dalším cílem bylo zhodnocení vlivu mikrostanovištních podmínek na vzcházení a přežívání náletových semenáčků smrku ztepilého a také vlivu zastínění na výskyt semenáčků. Výzkum se uskutečnil na Černé hoře na Šumavě, v srpnu až říjnu 2008.
Site conditions influence on natural regeneration of Norway spruce forests in the Šumava Mts.
Keywords: smrk ztepilý; přirozená obnova; mikrostanovištní podmínky; Národní park Šumava; Norway spruce; natural regeneration; micro-site conditions influence; Šumava national park