Řešení dlouhodobého sucha a extrémně vysokých teplot jako krizové situace ve vybraném územním samosprávném celku - Klinerová, Eliška (Jihočeská univerzita, 2021)
Diplomová práce se zabývá tématem řešením dlouhodobého sucha a extrémně vysokých teplot jako krizové situace ve vybraném uzemním samosprávném celku. Pro sucho je charakteristický pomalý vznik i vývoj, v kombinaci s dalšími nepříznivými faktory, jako jsou například extrémně vysoké teploty, patří do kategorie kombinovaných rizik s multiplikativním efektem. Sucho, může v závislosti na délce a intenzitě omezit funkci kritické infrastruktury, vést k ohrožení zdraví a životů obyvatel. Způsobuje celou řadu disturbancí a může vyústit až v závažnou krizovou situaci. Cílem práce bylo analyzovat přírodní jev sucho a extrémně vysoké teploty ve správním území Kraje Vysočina a porovnat se situací ve správním území Jihočeského kraje. Dále je také zkoumaná odolnost vybraných správních obvodů a přístup jednotlivých území k řešení případných krizových situací dlouhodobé sucho a extrémně vysoké teploty. Data byla sebrána pomocí studia odborných dokumentů, dostupné aktuální legislativy a zejména výzkumného šetření, které bylo zaměřeno na odborníky oddělení krizového řízení na městských úřadech vybraných obcí s rozšířenou působností. Získaná data byla následně analyzována, porovnávána a případně i graficky znázorněna. K dosažení cíle vedlo také zodpovězení výzkumných otázek. Součástí výzkumu je výpočet indexu rizika, díky kterému, bylo možné stanovit sucho, jako nepřijatelné riziko, na které je nutné se stále připravovat a vytvářet další inovativní způsoby, jak mu do budoucna čelit. Tako problematika je vzhledem ke globálním klimatickým změnám velice aktuální, a využití diplomové práce lze spatřovat v podobě vytvořené studijní opory pro odborníky krizového řízení, odborníky oblasti vodního hospodářství, i pro potřeby zkvalitnění vzdělávacího procesu na vysokých školách zabývající se podobným oborem.
Solving long-term drought and extremely high temperatures as a crisis situation in a chosen self-governing territory
Keywords: sucho; extrémně vysoké teploty; vodní hospodářství; krizová situace; obec s rozšířenou působnost; Drought; extremely hight temperatures; water management; crisis situations; municipality with extended powers