Analýza potřebnosti dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti - Vernerová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2010)
Téma bakalářské práce zní Analýza potřebnosti dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti. Práce je zaměřena na dobrovolnictví v bývalém okrese Teplice (dále jen Teplicko), tedy v regionu, ze kterého autorka pochází. Teoretická část práce je zaměřena na objasnění pojmů jako je dobrovolnictví, dobrovolníci, dobrovolnická centra a programy, zdravotně sociální oblast a na charakteristiku samotného Teplicka. Prostřednictvím výzkumu bakalářské práce se autorka snaží zjistit, v jakém rozsahu je na zmiňovaném území o dobrovolníky a jejich činnosti zájem. Dalším cílem práce je zjištění míry potřebnosti dobrovolníků ve zdravotně sociální oblasti na území Teplicka. Míru potřebnosti dobrovolníků autorka zjišťuje u zařízení, která s dobrovolníky již spolupracují i u zařízení, která by je chtěla zapojit. Autorka se též zaměřuje na důvody nezájmu o dobrovolníky v oslovených zařízeních. Ke zpracování práce bylo využito jako výzkumné metody metoda dotazování, technika dotazník. Součástí práce byl také předvýzkum. Informace o spolupráci Dobrovolnického centra v Ústí nad Labem s teplickými zařízeními byly získány pomocí polořízeného rozhovoru se zaměstnanci centra. Součástí předvýzkumu bylo také zaslání dotazníku pěti respondentům, čímž autorka ověřovala srozumitelnost otázek. K dotazníkovému šetření bylo osloveno 45 teplických zařízení, aktivně zúčastnilo 35 zařízení. V rámci výzkumu byly stanoveny 3 hypotézy. První hypotéza ''O dobrovolníky je v zařízení působících ve zdravotně sociální oblasti zájem'' byla výsledky výzkumu potvrzena. Druhá hypotéza ''Počet dobrovolníků aktivních na území Teplicka je nižší než potřeby zařízení působících v tomto regionu ve zdravotně sociální oblast'' byla též potvrzena. Stejně tak se potvrdila i poslední hypotéza ''Některá zařízení nevědí, kde a jak dobrovolníky získávat''. Z výzkumu vyplynulo, že dobrovolnictví na Teplicku je málo propagováno a organizováno. Je tedy nutné, aby se město, zařízení i dobrovolníci více zaměřili na činnosti v této oblasti. Dále bylo poukázáno na možnost zřízení koordinačního centra v Teplicích, které by jistě pomohlo nejen samotné propagaci a organizaci dobrovolnictví, ale také jeho zkvalitnění a rozšíření nabídky dobrovolnických aktivit.
The Analysis of necessity of volunteers in social health sphere
Keywords: Dobrovolnictví; Dobrovolník; Zdravotně sociální oblast; Teplicko; Volunteering; volunteer; health and social area; the Teplice region