Revize diphyllobothriidních tasemnic plazů (Eucestoda: Solenophoridae) - Vlnová, Ivana (Jihočeská univerzita, 2015)
Diphyllobothriidní tasemnice jsou dobře známými parazity savců včetně člověka, ale už méně známými parazity plazů. Tyto tasemnice rozdělujeme na tři rody (Bothridium, Duthiersia, Scyphocephalus) patřící do čeledi Solenophoridae, která je charakteristická unikátní morfologií skolexu. Vyskytují se ve střevě varanovitých plazů a hadů. Všechny tři rody se vyskytují v Asii, dva v Africe (Bothridium a Duthiersia) a jeden v Austrálii a Jižní Americe (Bothridium). Jednotlivé rody jsou dobře odlišitelné, ale druhové složení těchto rodů není dobře známo. Tato studie rodů Duthiersia a Scyphocephalus shrnuje dostupné literární zdroje, poskytuje nové informace získané studiem nově získaného materiálu z Afriky a Jihovýchodní Asie i materiálu uloženého v helmintologických sbírkách.
Revision of tapeworms of family Diphyllobothriidae (Eucestoda: Solenophoridae) from the monitor lizards
Keywords: Eucestoda; Diphyllobothriidae; Solenophoridae; Bothridium; Duthiersia; Scyphocephalus; revize; varanovití plazi; plazi; tasemnice; Eucestoda; Diphyllobothriidae; Solenophoridae; Bothridium; Duthiersia; Scyphocephalus; revision; monitor lizards; reptiles; tapeworms