Využívání Brownfields - rozvojový potenciál venkovských oblastí - Böhm, Petr (Jihočeská univerzita, 2012)
Diplomová práce pojednává o vymezení pojmů rozvoj venkova, venkov, brownfields, greenfields. V praktické části se komparují dvě reálné lokality v Jihočeském kraji. Lokalita greenfield se nalézá v obci Vidov v okrese České Budějovice a lokalita borwnfield se nalézá v obci Želeč v okrese Tábor. Obě lokality se posuzují podle modelu Jihočeského kraje, který vychází ze studie němcekého Ministerstva životního prostředí. Tento model se skládá zetří kritérií - potenciál místa z hlediska obce, potenciál užitku z hlediska investora a změna hodnoty místa ? zájem veřejnosti o regeneraci brownfields. Tato tři kritéria mají ještě své podkritéria, podle kterých se pak určuje významnost lokality. Poté podle výpočtu indexu preference (PI) se určí, která z lokality je vhodnější k realizaci.
Use of brownfields as a part of potential in rural areas
Keywords: brownfields; greenfields; regenerace; zelená louka; index preference; Evropská unie; životní prostředí; venkov; rozvoj venkova; brownfields; greenfields; regeneration; green meadow; the index of preference; the European Union; the environment; countryside; rural development