Biodiverzita a ekologie makrofyt vybraných stojatých vod v aluviu horního toku Lužnice - Dvořáková, Olga (Jihočeská univerzita, 2008)
Terénní práce popisující sedm stojatých vod v aluviu řeky Lužnice. Stojaté vody zahrnují tůně, slepá a mrtvá ramena lišující se svým vznikem, tvarem, vodním režimem, makrofytní vegetací a chemií vody a sedimentů. Studované území se nachází na Třeboňsku - Chráněnné krajinné oblasti a Biosférické rezervace.Data o druhovém složení vegetace na transektech stojatých vod jsou doplněna analýzami vody a sedimentu.
Biodiversity and ecology of makrophytes in selected standing waters in the floodplain of the Lužnice river
Keywords: stojaté aluvialní vody; tůň; slepá a mrtvá ramena; makrofyta; chemismus vody a sedimentu; hydrologický režim; backwaters; alluvial pools; river arms and oxbows; macrophyte vegetation; chemistry of water and sediments; hydrological régime