Historický vývoj hry na hoboj a její fyzické nároky - Zíka, Petr (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato práce popisuje historický vývoj hoboje a ostatních dvouplátkových nástrojů. Jsou v ní charakterizovány dvouplátkové nástroje starověkých kultur (Indie, Čína, Egypt, Řecko, Řím) a také předchůdci hoboje z dob renesance a raného baroka.Práce se zabývá technickým vývojem hoboje a způsobem hry na něj. Zmiňuje také dobovou literaturu, popisuje použití nástroje v orchestru a komorní hudbě. Jedna z kapitol se věnuje slavným hobojistům.V závěru práce se zabývám vhodností hry na hoboj u mládeže a jejími fyzickými požadavky.
The historical Development of the Oboe playing and its physical Demands