Sociální práce se seniory v pobytových zařízeních - Mátlová, Monika (Jihočeská univerzita, 2014)
MÁTLOVÁ, M. Sociální práce se seniory v pobytových zařízeních. České Budějovice 2014. Bakalářská práce. Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích. Teologická fakulta. Oddělení praxe. Vedoucí práce H. Machulová. Klíčová slova: stárnutí, stáří, kvalita života, senior, sociální práce, sociální pracovník, sociální služby, sociální práce se skupinou, skupinové hry a činnosti se seniory Bakalářská práce, která se nazývá "Sociální práce se seniory v pobytových zařízeních" je zaměřena na skupinovou práci se seniory jako jednou z metod sociální práce. Prostřednictvím bakalářské práce se snažím zmapovat přínosy a možná negativa, která tkví ve skupinové práci se seniory v pobytových zařízeních. Na postavení seniorů v dnešní společnosti jsou různé pohledy. Jeden pohled uvádí, že mladá generace na starého člověka pohlíží jako na někoho nepotřebného, zbytečného, kdo zatěžuje společnost, a tak často dochází k umisťování seniorů do pobytových zařízení, kde většinou stráví zbytek svého života. Druhý pohled uvádí, že existují naopak rodiny, které o svého seniora pečují do poslední chvíle. Využívají často služeb pečovatelské služby a snaží se ze všech sil postarat se o svého seniora, kterého umisťují do pobytových zařízení až v krajním případě, kdy není jiné východisko. Je pochopitelné, že i ten sebelepší domov pro seniory i s nabídkou řady služeb a podpůrné péče nenahradí starému člověku skutečný domov, lásku a péči nejbližších. V pobytových zařízeních se seniorům nabízí řada aktivit ke smysluplnému trávení volného času, ale není v silách každého podílet se na nich a řada z nich o ně nemá ani zájem. Je zde důležitá motivace pracovníků daného zařízení k účasti na nabízených aktivitách. V pobytových zařízeních se často využívají skupinové aktivity, které jsem v této bakalářské práci zmapovala a uvedla praktické poznatky při práci se seniory. Bakalářská práce se skládá ze tří kapitol. První kapitola je věnována obecným poznatkům o stárnutí a stáří. Dále jsou zde popsány změny, které vlivem stárnutí a stáří mohou nastat v životě seniora a jaké jsou reakce na ně. Dále zde uvádím postoj společnosti k seniorům, jak seniory vnímá mladá generace. Druhá kapitola je zaměřena na sociální práci. Uvádím zde vymezení sociální práce, dějinné souvislosti ve vztahu k sociální práci, metody sociální práce a zabývám se zde zákonem č. 108/2006 Sb. O sociálních službách. Třetí kapitola se zabývá skupinovou prací obecně, požadavky na sociálního pracovníka a konkrétními podobami skupinové práce se seniory. V této části také uvádím problémové aspekty, které mohou nastat ve skupinové práci se seniory, a vycházím především z vlastních poznatků. Dále ve třetí kapitole bakalářské práce se nachází kazuistiky formou příběhu, kde je uvedená skupinová práce s klientem. Prostřednictvím této bakalářské práce jsem se dozvěděla více informací o stárnutí a stáří a jejich vlivu na život seniora, o sociální práci, zmapovala jsem skupinové aktivity, které v dnešní době nabízí řada pobytových zařízení, apod. Pokud bych se v budoucnu znovu zabývala touto problematikou, zaměřila bych se na spokojenost seniorů v pobytových zařízeních a zmapovala bych důvody umístění do těchto typů zařízení.
Social work with elderly people in residential facilities
Keywords: stárnutí; stáří; kvalita života; senior; sociální práce; sociální pracovník; sociální služby; sociální práce se skupinou; skupinové hry a činnosti se seniory; aging and old age; quality of life; elderly person; social work; social worker; social services; social work with groups; group games and activities with elderly