Porovnání Norského a Českého zemědělského podniku - Procházka, Petr (Jihočeská univerzita, 2021)
V mé bakalářské práci se budu zabývat porovnáním Českého zemědělského podniku s Norskou farmou. Jedná se o zemědělský podnik Neveklov a.s. (ČR) a rodinnou farmu rodiny Houmb (Norsko). Zemědělské podniky budou nejdříve charakterizovány, kde se dozvíme o historii obou zemědělských podniků. Nadále budou popsány oblasti působení podniků, počet kusů skotu a hektarů obdělávané zemědělské půdy. V další části práce budou oba dva zemědělské podniky porovnány v určitých kritériích. Tato kritéria jsou oblast zemědělství, velikost podniků, druh kravínů a ustájení, plemena skotu, mechanizace a příklady cen zemědělských komodit. V poslední části vlastní práce bude popsána dotační podpora ze strany státu, rostlinná a živočišná produkce pro oba zemědělské podniky. Dotační podpora bude rozepsaná dle názvu dotace a dané částky za dotaci. Rostlinná produkce bude rozdělena dle plodin a daných výnosů z hektarů. Budou zde uvedeny náklady, výnosy a nakonec i celkové hospodářské výsledky rostlinné produkce. V živočišné produkci budou uvedeny druhy a počty skotu. Dále budou připojeny jejich náklady a výnosy z daných druhů skotu. Z nákladů a výnosů bude uveden celkový hospodářský výsledek živočišné produkce. Ve finální části budou zpracovány výsledky, jak rostlinné, tak i živočišné produkce a k tomu bude přičtena dotační podpora. Z těchto výsledků vznikne celkový hospodářský výsledek obou zemědělských podniků. Tyto čísla budou nakonec mezi sebou porovnány. Veškeré informace byly získány primárně od lidí v zemědělských podnicích, nebo sekundárním způsobem z knižních, internetových nebo jiných zdrojů. Ve výsledcích bylo zjištěno, že Norsko je mnohem lépe dotováno v oblasti zemědělství.
Comparison of Norwegian and Czech agriculture company
Keywords: České zemědělství; Norské zemědělství; porovnání zemědělských podniků; dotace; zemědělská produkce; Czech agriculture; Norwegian agriculture; comparing agriculture companies; grants; agriculture production