Historie a současnost požárního sportu profesionálních hasičů Jihočeského kraje - Severa, Marek (Jihočeská univerzita, 2018)
Požární sport je nedílnou součástí tělesné přípravy příslušníků jednotek hasičských záchranných sborů krajů. Cílem práce je posoudit a zhodnotit nároky na sportovce provozující požární sport v jeho začátcích a nyní v Jihočeském kraji. Zmapování počátků požárního sportu v ČSR, ČSSR, ČSFR, ČR a v zahraničí je potřebnou součástí vedoucí k porozumění řešenému problému. Přínosem ze setkání s významnými osobnostmi požárního sportu Jihočeského kraje je nejen získání cenných poznatků a zkušeností, ale především osobité oživení vzpomínek a nikdy nezaznamenaných faktů. Ke zjištění informací o požárním sportu bylo použito kvalitativních výzkumných metod, a to analýzy dostupných materiálů a zdrojů, řízených rozhovorů a dotazníkového šetření bývalých a současných závodníků požárního sportu Jihočeského kraje. Z výsledků analýzy dostupných materiálů a zdrojů a dotazníkového šetření byl sestaven model dokazující rozdílné výsledky závodníků z minulých let a závodníků ze současnosti. Zjištěné závěry poskytnuly odpověď na výzkumnou otázku "Jaké byly nároky na sportovce provozující požární sport v jeho začátcích a jaké jsou nyní?". Nároky, jako jsou časové a fyzické nároky tréninků, kvalita výstroje a nářadí, na sportovce provozující požární sport v jeho začátcích byly větší a podmínky pro provozování požárního sportu bez dostupných informací a zkušeností obtížnější, než jsou nároky na sportovce provozující požární sport v současnosti. Posouzením vývoje požárního sportu od jeho začátků v 70. letech minulého století do současnosti v Jihočeském kraji vyplývá, že dochází k výraznému propadu v umístění družstev Jihočeského kraje v národních soutěžích. Návrh vedoucí ke zlepšení výkonů v požárním sportu je identifikace slabých stránek se zaměřením na jejich postupné odstranění.
The history and the present fire sport of professional firefighters in the South Bohemian Region
Keywords: požární sport; běh na 100 m s překážkami; výstup do 4. podlaží cvičné věže; štafeta 4 x l00 m s překážkami; požární útok; Hasičský záchranný sbor Jihočeského kraje.; fire sport; running 100 m hurdles; reach the 4th floor of the training tower; relay 4 x 100 m with hurdles; fire attack; Fire Brigade of the South Bohemian Region