Vliv investičních pobídek na trh práce v Jihočeském kraji - Talířová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Práce pojednává o vlivu investičních pobídek na trh práce v Jihočeském kraji. V úvodu mé práce se zabývám základními pojmy související s danou tématikou. Investiční pobídky jsou nástrojem aktivní politiky zaměstnanosti, kterým se u zaměstnavatele, kterému bylo vydáno rozhodnutí o příslibu investiční pobídky, hmotně podporuje vytváření nových pracovních míst a rekvalifikace nebo školení nových zaměstnanců. V teoretické části popisuji systém investičních pobídek v České republice. Věnuji se hlavně druhům investičních pobídek, podmínkám a postupu pro jejich udělení. V praktické části jsem se více zaměřila na Jihočeský kraj. Nejprve zde uvádím obecné informace o Jihočeském kraji, dále vývoj průměrných mezd a vývoj nezaměstnanosti, kolika investorům v Jihočeském kraji a v jaké výši byly investiční pobídky uděleny a jaký vliv má příliv zahraničních investic na tvorbu nových pracovních míst. V závěru bakalářské práce se zabývám pozitivními i negativními dopady investičních pobídek na trh práce v Jihočeském kraji a posuzuji jejich efektivnost. Mezi pozitivní dopady se řadí např. již zmiňovaná tvorba pracovních míst, dále zvyšování konkurenceschopnosti, příliv vzdělané pracovní síly a zvýšení mezd. Naopak negativním dopadem může být skutečnost, že místní podniky nejsou schopné konkurovat velkým zahraničním společnostem a tudíž může dojít k jejich zániku.
Influence of investment encouragement on the employment market in Southbohemian District
Keywords: Investice; Investiční pobídky; Investment; Investment encouragements