Weiblichkeits- und Männlichkeitsbilder in der tschechischen und deutschsprachigen Fernsehwerbung. Eine sprachliche und inhaltliche Analyse. - Faladová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2011)
Diplomová práce se zabývá problematikou gender a genderových stereotypů v médiích, konkrétně v televizní reklamě. Práce je psaná v německém jazyce a pojata jako teoreticko?empirická. Jádrem této diplomové práce je analýza českých a německy mluvících televizních reklam jak po obsahové, tak po jazykové stránce. Důležitou součástí této práce je cd, na kterém jsou všechny analyzované reklamy. Cílem této práce je zjistit, do jakých rolí staví televizní reklama ženy a muže. Na základě sledovaných televizních reklam bude určeno, zda jsou genderové stereotypy v televizní reklamě posilovány, či jsou televizní reklamy genderově korektní.
Feminity and Masculinity in the Television Advertisements in Czech and German language. A Language and Content Analysis.
Keywords: gender; televizní reklama; genderové stereotypy; genderová zatíženost; genderová korektnost; stejné postavení mužů a žen; gender; television commercial; gender stereotypes; gender marker; gender correctness; gender equality