Jazyková politika Galicie - Štoudová, Linda (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem bakalářské práce je jazyková politika Galicie, autonomní oblasti ve Španělsku, zejména ve vztahu k Evropské unii, a postavení galicijštiny, kooficiálního jazyka v Galicii. Cílem práce je vytvořit stručný politicko-historický vývoj galicijštiny, přiblížit postavení galicijštiny na základě španělské Ústavy a zákonů, poukázat na současné tendence v jazykové politice a instituce zabývající se propagací galicijštiny. V úvodní kapitole je analyzována současná jazyková situace ve Španělsku, následuje stručný politicko-historický vývoj galicijštiny, kde je pozornost věnována především vývoji galicijštiny ve XX. a XXI. století. Jádrem práce jsou kapitoly analyzující současné galicijské školství a postoj španělských (galicijských) politických stran ke galicijštině. Poslední kapitoly se jsou soustředěny na galicijský jazyk, jakožto jazyk minoritní v Evropské Unii.
Language Policy of Galicia
Keywords: Tématem bakalářské práce je jazyková politika Galicie; The subject of this Bachelor Study is the lingual policy in Galicia