Problematika nepřímých nákladů v kalkulaci - Nováková, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá alokací nepřímých nákladů v kalkulaci. Teoretická část se zprvu zabývá termínem náklady, jeho definicí a členěním nákladů. Poté jsou vysvětleny pojmy kalkulace, její metody a kalkulační vzorec. Druhá, praktická část se zabývá především poznatky z praxe. Na příkladu české výrobní firmy BATEPO je zkoumáno, jak je tato problematika řešena, jakou metodu na alokaci nepřímých nákladů firma používá. Jako poslední je do práce zapracován vlastní návrh. V této části jsou navrženy a propočítány různé kalkulační metody a je vyhodnocena ta nejvhodnější. Za nejvhodnější kalkulační metodu pro danou firmu je stanovena kalkulace prostým dělením, s rozdělením nákladů na výrobní a správní režii. Díky této metodě jsou nepřímé náklady nejpřesněji alokovány na kalkulační jednici.
The Issue of the Indirect Costs in Calculation
Keywords: nepřímé náklady; podnikové náklady; nákladové účetnictví; kalkulace; kalkulační metody; účetnictví; indirect costs; company costs; cost accounts; calculation; methods of calculation; accountancy