Využití NIC a NOC klasifikací u pacientů s totální endoprotézou kyčelního kloubu. - Kulhánková, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt Teoretická část práce na téma Využití NIC a NOC klasifikací u pacientů s totální endoprotézou kyčelního kloubu se zabývá problematikou totální endoprotézy kyčelního kloubu, edukací pacientů před operačním výkonem a také režimem, který musí pacient dodržovat během hospitalizace i po propuštění do domácího ošetřování. Dále popisuje sestru jako poskytovatelku rehabilitačního ošetřovatelství spolupracující s fyzioterapeutem. Práce pojednává o ošetřovatelském procesu, zabývá se terminologiemi ve zdravotnictví, problematikou NANDA, klasifikacemi NIC a NOC a Aliancí 3N. Byly stanoveny tři cíle práce: 1. Zjistit, jaké aktivity NIC jsou sestrami typicky používány v péči o pacienty s totální endoprotézou kyčelního kloubu. 2. Ověřit uplatnění klasifikací NIC a NOC v péči o pacienty s totální endoprotézou kyčelního kloubu. 3. Zjistit, jaké indikátory NOC jsou sestrami typicky používány v péči o pacienta s totální endoprotézou kyčelního kloubu. Byla využita kombinace kvantitativního a kvalitativního výzkumného šetření. V rámci kvantitativního šetření byly stanoveny čtyři hypotézy: 1. Ošetřovatelské diagnózy jsou sestrami hodnocené jako nepřínosné. 2. Zajištění pomůcek usnadňující pohyb je sestrami typicky využívaná intervence. 3. Znalost pojmů NIC a NOC je ovlivněna vzděláním. 4. Spokojenost sester s ošetřovatelskou dokumentací je ovlivněna délkou praxe. Data byla sbírána pomocí dotazníku. Pro kvalitativní výzkumné šetření byla stanovena jedna výzkumná otázka: Jaký je názor sester na NIC a NOC klasifikace v péči o pacienty s totální endoprotézou kyčelního kloubu? Data byla sbírána pomocí námi vytvořené ošetřovatelské dokumentace na základě klasifikací NIC a NOC. Poté byly provedeny polostrukturované rozhovory. H1 byla vyvrácena. H2, H3 a H4 byly statisticky ověřeny. Klasifikace NIC a NOC jsou celkově sestrami hodnoceny jako nepřínosné pro ošetřovatelskou praxi.
Usage of NIC and NOC clasifications on patients with complete artificial hip joint.
Keywords: Totální endoprotéza kyčelního kloubu; Porušená hybnost; Ošetřovatelský proces; NANDA; Klasifikace NIC; Klasifikace NOC; Total hip arthroplasty; Impaired momentum; Nursing process; NANDA; Classification NIC; Classification NOC