Exempla v Postile mistra Jana Husa - Krchová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2021)
Osoba mistra Jana Husa je neodmyslitelně spojena s historií naší země. Nejen, že ovlivnil spoustu dalších lidí za svého života, ale k jeho odkazu se hlásili jeho následovníci i po jeho smrti. Nejvíce se zapsal do historie snahou o reformu křesťanské církve a nápravu kněžích, kteří se odklonili od Krista. Cílem práce je zdokumentovat Husův život a jeho dílo. Nejdůležitější částí je pak kapitola, která se týká České nedělní postily sepsané na Kozím hrádku. Konkrétně vyhledání dobových aktualizací a jejich interpretace. Postila je Husovým nejvýznamnějším dílem a je svým obsahem velmi specifická a výrazně se odlišuje od jeho předchozích děl.
Exempla in Postilla by M. Jan Hus
Keywords: aktualizace; bible; církev; Česká nedělní postila; exempla; Jan Hus; kázání; Kozí hrádek; Kristus; křesťanství; svatokupectví; Wycliff; actualisations; bible; Church; Christ; Christianity; Česká nedělní postila; exempla; Jan Hus; Kozí castle; preachments; simony; Wycliff