Zhodnocení využívání antikoncepce jakožto prevence pohlavně přenosných chorob u adolescentů ve věku 15 až 18 let v Českých Budějovicích. - Drahoňovská, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Problematika sexuálně přenosných onemocnění není jen otázkou zdravotní, ale i sociální a představuje velký problém zvláště pro dospívající a mladé dospělé, kteří vstupují do sexuálního života, neboť pohlavně přenosná onemocnění a jejich komplikace mohou trvale poškodit reprodukční zdraví. Sexuální chování adolescentů se v mnohém liší od sexuálního chování předchozích generací. Trendem současné doby je mimo jiné i posouvání věku zahájení sexuálního života do nižších věkových kategorií než dříve. Proto je důležité, aby mladí lidé věděli, jaká rizika jim v souvislosti se zahájením sexuálního života hrozí a jak se jim mohou bránit. Práce mapuje postoje adolescentů k problematice sexuálně přenosných onemocnění a k antikoncepci. Teoretická část práce je věnována charakteristice období adolescence, historii, výskytu a popisu jednotlivých sexuálně přenosných onemocnění a jejich prevenci se zaměřením na sexuální výchovu a správné používání prezervativu a podává ucelený přehled o této problematice. Práce byla realizována kvantitativní formou výzkumu, jednalo se o dotazníkové šetření a zkoumaný soubor tvořilo 200 studentů středních škol ve věku 15 - 18 let. Jako dílčí metoda byla použita sekundární analýza statistických údajů o výskytu pohlavně přenosných chorob u dospívajících ve věku 15-18 let v Českých Budějovicích v letech 1999 až 2008. Tato diplomová práce si kladla za cíl zhodnotit využívání antikoncepce jako prevence sexuálně přenosných onemocnění u adolescentů ve věku od 15 do 18 let v Č. Budějovicích a tohoto cíle bylo dosaženo. Praktické využití práce spočívá v poskytnutí textu jako výukového materiálu pro ZSF a pro publikaci v odborných časopisech, dále budou získaná data poskytnuta ředitelům zúčastněných škol jako podklad pro realizaci sexuální výchovy a programů primární prevence.
Evaluation of using contraconception for prevention against sexually transmitted diseases in adolescents of age from 15 to 18 years in České Budějovice.
Keywords: Adolescence; sexuálně přenosná onemocnění; STD; prevence; syndrom rizikového chování v dospívání; Adolescence; sexually transmitted diseases; STD; prevention; Risk Behaviour Syndrome