Použití monitorovacího a filtrovacího software na základních školách a jeho pedagogické důsledky - Ryba, Jakub (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat, jaké jsou možnosti a meze využití monitorovacího a filtrovacího softwaru používaného na Základních školách. Zjistit jejich výhody a nevýhody zaměřit se především na to, jakou roli hrají během výuky a popsat programy které školy využívají. Objevit jaké filtrovací štíty používají a na které konkrétní oblasti stránek se při filtraci sítě zaměřují. Těchto poznatků bylo dosaženo pomocí prostudování patřičné literatury, která se zaměřovala na to co tyto softwary dokáží a poznatky škol které tyto technologie již využívají při výuce, to pomohlo porozumět dané problematice. V šetření badatel zkoumal více případů, proto tedy zvolil vícečetnou případovou studii. Zjištěné poznatky dále analyzoval a vzájemně porovnával, tak abych dosáhl co nejpřesnějšího pohledu na danou problematiku. Ze zkoumání vyplynulo, že školy často používají podobná řešení těchto problémů, a že valná většina jejich zkušeností s těmito softwary je kladná. Tato práce tedy může pomoci školám, které tyto technologie zatím nevyužívají nastínit využívaní a meze těchto technologií pro školství v praxi.
The use of monitoring and filtering software at lower secondary school and its pedagogical impacts
Keywords: Základní školy; Filtrovací a monitorovací software; Rizika na síti; Hloubkový rozhovor; Analýza; Výuka; Bezpečnost žáků; Internet; Modernizace; Elementary School; Filtering and monitoring software; Danger on the network; In-depth interview; Analysis; Teaching; Pupil safety; Internet; Modernization