Náprava pohybových programů v rámci léčby asthma bronchiale - Hebík, Štěpán (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá přítomností patologických pohybových programů u astmatiků a způsobu jejich nápravy. Zároveň se snaží popsat mechanismy, které stojí za vznikem těchto programů. Práce je rozdělena do několika na sebe navazujících kapitol. Nejprve popisuje samotné onemocnění asthma bronchiale a následky tohoto onemocnění na pohybový aparát. Další část se věnuje jednomu z cílů. Tím bylo definovat pohybové programy, popsat mechanismy jejich vzniku, změny na pohybové programy patologické a mechanismy jejich nápravy. Realizace tohoto cíle byla uskutečněna již v teoretické části sběrem a zpracováním dat odborné literatury. Dalšími cíli bylo nalézt chybné pohybové programy vyskytující se u konkrétních pacientů s asthma bronchiale a během terapie je upravit tak, aby byl zmírněn průběh nemoci a byly minimalizovány komplikace doprovázející toto onemocnění. Výzkum byl proveden kvalitativní metodou pomocí čtyř kazuistik. K tomu byly využity speciální vyšetřovací metody, měření pomocí spirometru a krátké dotazníky ČIPA sledující kontrolu nad onemocněním. Zároveň byly brány v potaz subjektivní pocity pacientů. Ti ambulantně docházeli na Polikliniku Jih Medipont s.r.o. po dobu osmi týdnů. Způsob nápravy motorických programů byl zvolen podle individuality pacienta. Každý z nich reagoval na jinou metodiku a způsob zásahu do pohybových programů. Výsledky ukázaly, že nápravou pohybových programů lze zlepšit kontrolu nad astmatem, zmírnit subjektivní projevy onemocnění a zároveň zvýšit spirometrické hodnoty vztahující se k obstrukci dýchacích cest. Tuto práci bude možno využít ke studiu budoucích fyzioterapeutů, v praxi klinických pracovníků, ale může posloužit i jako edukační materiál pacientům trpících astmatem.
Correction of movement stereotypes within the therapy of bronchial asthma
Keywords: Asthma bronchiale; Bránice; Pohybový program; Pohybový stereotyp; Posturálně-respirační motorika; Svalové řetězce; Asthma bronchiale; Diaphragm; Postural Respiration Functional Relationships; Movement patterns; Muscle Chains