Zhodnocení organizačního řízení jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí kategorie JPO II a JPO III v okrese Jindřichův Hradec a návrh na jeho úpravy. - Fučík, Martin (Jihočeská univerzita, 2011)
Tématem diplomové práce je zhodnocení organizačního řízení jednotek sboru dobrovolných hasičů obce kategorie JPO II a JPO III v okrese Jindřichův Hradec a návrh na jeho úpravy. Obsah diplomové práce se zabývá stálou organizační, technickou a odbornou způsobilostí, které jsou základním pro jejich nasazení k záchranným a likvidačním pracím při mimořádných událostech a krizových situacích. Popisem formy získávání odborné způsobilosti a prováděním odborné přípravy členů jednotek sboru dobrovolných hasičů obce posoudit způsob organizačního řízení v návaznosti na odbornou přípravu jejich členů a pokusit se vyhledat nožné nedostatky nebo nevyváženého stavu mezi požadavky a reálnou situací. Formou dotazníkového šetření a přímou diskusí bylo zjištěno je-li odborná příprava prováděna pravidelně v potřebném rozsahu a hloubce předpokládané pro kategorii jednotek požární ochrany kategorie II a kategorie III. Získanými výsledky je zjištěna úroveň organizační, technické a odborné způsobilosti jednotek požární ochrany v okrese Jindřichův Hradec. Z výsledků dotazníkového šetření vyplývá, podprůměrnost organizační , technické a odborné připravenosti. Toto tvrzení lze doložit kombinací otázek položených v dotazníkovém šetření. Do výzkumu bylo zapojeno 16 jednotek dobrovolných hasičů obce s 252 aktivními členy. Pro zlepšení tohoto stavu jsou navrženy postupy odstranění nedostatků. V primární rovině je potřeba se zaměřit na důsledné plnění zákonů, vyhlášek a nařízení zabývající se danou problematikou, včetně provádění kontrol těchto plnění. Pokud není možné dosáhnout zvýšení kvality organizační, technické a odborné způsobilosti je vhodné zabývat se myšlenkou v jakém směru změnit legislativní rámec s následnou optimalizací požadovaných předpokladů na zajištění připravenosti jednotek. Na členy jednotek sborů dobrovolných hasičů obce jsou kladeny příliš vysoké nároky na znalosti a připravenost v porovnání s časovou dotací, věnovanou organizačnímu řízení v současné době. Soubor organizační, technické a odborné přípravy jako celek v plné šíři nesplňuje žádná jednotka sboru dobrovolných hasičů obce zařazena v kategorii jednotky požární ochrany II a III.
The valorization of organizing procedure for unites voluntary firemen in municipalities in category JPO II and JPO III for dictrict Jindřichův Hradec. The proposal for its modification.
Keywords: Sbor dobrovolných hasičů; Jednotka sboru dobrovolných hasičů obce; Organizační řízení; Technická způsobilost; Odborná způsobilost; Zdravotní způsobilost; Dotazníkové šetření; Volunteer firefighters; volunteer fire brigade unit community; organizational management; technical competence; professional competence; physical fitness; questionnaire