Zemští škůdci na počátku raného novověku - Valigová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce poskytuje ucelený pohled na zemské škůdce na základě právních dokumentů od přelomu 14. a 15. století do roku 1627. Prostřednictvím Zemských zřízení, královských nařízení a konkrétních příkladů čerpaných ze šlechtické korespondence v časovém období konce 15. a začátku 16. století vymezuje typologii a průběh škůdcovství. Vymezuje konkrétní zemské škůdce, kteří byli známí po celém Království českém. Jednalo se především o Kryštofa a Jindřicha z Gutštejna, kteří působili za hranice země a tím ohrožovali království. Dále známý příběh msty Starému Městu pražskému od Jiříka Kopidlanského, na jehož pozadí se promítal stavovský boj šlechty a měst.
The land rebels at the beginning of early modern times
Keywords: zemský škůdce; raný novověk; šlechta; Jiří Kopidlanský; právo; Zemská zřízení; typologie; vývoj; Království české; land rebel; early modern times; noble; Jiří Kopidlanský; law; Land Code-book; typology; progression; Bohemian Kingdom