Liebe im Nationalsozialismus: Ein Literaturvergleich von Rolf Hochhuth "Eine Liebe in Deutschland" und Arnošt Lustig "Colette, dívka z Antverp" - Tomanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2018)
Předkládaná bakalářská práce se zabývá komparací dvou literárních děl Colette, dívka z Antverp od Arnošta Lustiga a Eine Liebe in Deutschland od Rolfa Hochhutha. V první části práce jsou představeny pojmy psychoanalýza a psychoanalytická literatura, termín láska a druhá světová válka. Pozornost je dále přenesena přímo na autory a srovnávané knihy. Popsány jsou oba tragické příběhy mileneckých párů, z kterých jsou vyvozeny důležité symboly. Práce sleduje především vliv válečného pozadí na milostné vztahy a lásku, totožné a odlišné rysy postav a jejich chování v průběhu druhé světové války. Závěr práce se soustředí na vzájemnou komparaci hlavních postav, zvláště pak jejich milostných vztahů.
Love in Second World War: the elements of love and mutual comparison in the works from Arnošt Lustig "Colette, dívka z Antverp" and Rolf Hochhuth "Eine Liebe in Deutschland"
Keywords: Arnošt Lustig; Rolf Hochhuth; láska; válka; komparace; Arnošt Lustig; Rolf Hochhuth; love; war; comparison