Variabilita složení potravy kulíška nejmenšího (Glaucidium passerinum) a krahujce abecného (Accipiter nisus) v západní Palearktidě - Pilařová, Magdalena (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato práce se zabývá literárním shrnutím složení potravy kulíška nejmenšího (Glaucidium passerinum) a krahujce obecného (Accipiter nisus) v západní Palearktidě. Krahujec obecný je udáván jako potravní specialista na ptáky, potravu kulíška nejmenšího tvoří především drobní savci a ptáci. U studovaných druhů byl testován vliv různých faktorů (druh, zeměpisná šířka, zeměpisná délka, fáze hnízdění a nadmořská výška) na složení potravy a diverzitu v potravě. V této práci je také porovnáno složení potravy studovaných druhů s dalšími vybranými druhy ptačích predátorů (Falco tinnunculus, Asio otus, Strix aluco, Aegolius funereus).
Variability of diet composition of the Eurasian Pygmy Owl (Glaucidium passerinum and Eurasian Sparrowhawk (Accipiter nisus) in Western Palearctic.
Keywords: kulíšek nejmenší; krahujec obecný; složení potravy; ptačí predátoři; the Eurasian Pygmy Owl; the Eurasian Sparrowhawk; diet composition; predator birds