Posouzení úrovně českého dostihového sportu - Valíčková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Dostihový sport se během několika let rozvinul v celosvětový průmysl a dnes je nedílnou součástí společenského života. Cílem bakalářské práce bylo posoudit současnou úroveň dostihového sportu v České republice. Práce dále shrnuje nároky dostihového sportu na organismus koně a jezdce a posuzuje také účast a úspěšnost žen v českém turfu. Do sledování byla zahrnuta úspěšnost koní českých majitelů v zahraničí, účast koní českého chovu v dostizích, množství dostihových koní startujících v České republice, počet dostihových jezdců, trenérů, stájí a závodišť, úroveň financování českého turfu a dále některé základní ukazatele chovu anglického plnokrevníka v České republice. Sledované období bylo od roku 1993 do roku 2016. Bylo zjištěno, že v posledních letech počet dostihových koní, trenérů i stájí postupně klesá. V roce 2016 v dostizích startovalo 1128 koní. Počet trenérů klesl o 27 %, počet dostihových stájí o 29 % a množství jezdců o 72 %. V České republice ročně proběhne 60 70 dostihových dnů a v roce 2015 bylo v provozu 12 závodišť. Při účasti v zahraničních soutěžích byla v roce 2016 úspěšnost českých koní 10,20 % a celkový zisk více než 51,5 milionu korun. Od roku 2000 do roku 2013 poklesl počet zapouštěných plnokrevných klisen o 63 %. Stoupá počet vynikajících jezdkyň, s účastí ve větším počtu dostihů než 1000.
Evaluation of the level of Czech racing sport
Keywords: dostihy; anglický plnokrevník; sportovní výsledky; horse racing; English thoroughbred; sports results