Řízení lidských zdrojů v organizacích poskytujících sociální služby - Pacáková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato diplomová práce je věnována tématu řízení lidských zdrojů se zaměřením na organizace poskytující sociální služby. Cílem práce bylo zjistit, jak je realizováno řízení lidských zdrojů v organizacích v sociální sféře z hlediska ředitelů těchto organizací. Dalším cílem bylo zjistit, jak je v organizacích v sociální sféře realizovaná personální práce a personální politika. Posledním cílem bylo zjistit, jak je v organizacích v sociální sféře realizováno výběrové řízení. Přestože je řízení lidských zdrojů v organizacích poskytujících sociální služby velice důležitou součástí práce jejich vedoucích pracovníků, literární zdroje často nenabízejí propojení tohoto tématu s oblastí poskytování sociálních služeb. K dosažení cílů práce byla využita smíšená strategie výzkumu ("mixed strategy"). Pro připravený kvantitativní výzkum byl tedy využit i kvalitativní výzkum pro doplnění informací. Kvantitativní výzkum byl realizován pomocí dotazníku vlastní konstrukce a kvalitativní výzkum pomocí rozhovoru dle návodu. V rámci kvantitativního zpracování proběhl náhodný výběr šesti krajů v České republice. Ke dni 5. října 2019 bylo v Registru poskytovatelů sociálních služeb ve vybraných krajích 1245 organizací (sběr dat byl zahájen ke dni 6. ledna 2020). Na dotazník odpovědělo celkem 396 organizací. V rámci kvalitativní části výzkumu bylo realizováno celkem 24 rozhovorů s řediteli organizací poskytujících sociální služby v Jihočeském kraji. Data z kvantitativní části byla zpracována v programu SASD, dále pomocí Microsoft Excel (s využitím Pearson Chí-kvadrát testu, Analýzy adjustovaných reziduí, a deskriptivní statistika byla využita pro identifikaci základních charakteristik ve výzkumných souborech, minimální zvolenou hladinou významnosti pro jednotlivé testy byla 0,05,). Data z kvalitativní výzkumné části byla zpracována v programu ATLAS.ti pomocí otevřeného selektivního a axiálního kódování. Mezi stěžejní výsledky práce patří zjištění, jak organizace poskytující sociální služby pracují s hodnocením pracovníků, dále jakým způsobem přijímají nové zaměstnance a jak mají zpracovány postupy pro další vzdělávání a rozvoj stávajících pracovníků. Výsledky výzkumu ukázaly, že organizace poskytující sociální služby se orientují v oblastech řízení lidských zdrojů, jako je nábor nových pracovníků, hodnocení zaměstnanců a jejich rozvoj a vzdělávání. V rámci náboru nových zaměstnanců tyto organizace využívají různorodé zdroje. Hodnocení zaměstnanců je v těchto organizacích prováděno pravidelně a pro rozvoj a vzdělávání pracovníků mají tyto organizace zpracovány vzdělávací plány. Přestože se některé vybrané nástroje řízení lidských zdrojů ukázaly jako nevyužívané v této oblasti, organizace poskytující sociální služby s řízením lidských zdrojů pracují a snaží se tuto oblast neustále zdokonalovat.
Human Resource Management in Social Services Organizations
Keywords: Řízení lidských zdrojů; organizace poskytující sociální služby; hodnocení pracovníků; nábor zaměstnanců; vzdělávání zaměstnanců; Human Resources Management; Social Services Organizations; the evaluation of workers; recruitment of employees; the education of employees