Právní povědomí u dětí základních škol - Tvarohová, Zdeňka (Jihočeská univerzita, 2009)
Právní povědomí je obecně na nízké úrovni nejen u dětí, ale i dospělých. Ale především právnímu povědomí mladých lidí je třeba věnovat zvýšenou pozornost. Zejména pokud se jedná o žáky opouštějící základní školu. Většina z nich končí povinnou školní docházku v době, kdy dovrší patnácti let věku. S tímto okamžikem se pojí například otázka jejich povědomí o rozsahu své trestní odpovědnosti, a s tím související alespoň základní přehled o některých zákonech. Myslím si, že tomuto tématu je obecně věnována velmi malá pozornost, a proto bych ráda touto prací přispěla k osvětlení této oblasti. Nutno též podotknout, že s účinností od 1. 1. 2010 vstoupí v platnost nový trestní zákoník. Některé změny tohoto kodexu budou v práci popsány. Cílem této diplomové práce je zmapovat rozsah právního povědomí žáků devátých tříd v oblasti trestního, občanského či pracovního práva. Tato práce si též klade za cíl zmapovat v tomto směru realizovanou primární prevenci ve školách. Ve své práci jsem použila kvalitativní přístup, jehož nástrojem sběru dat byl individuální polostandardizovaný rozhovor. Na základě nastudovaného materiálu byly v rozhovoru zvoleny otázky týkající se některých základních znalostí z trestního, pracovního či občanského práva, byly zde zakomponovány také otázky z oblasti drogové problematiky, nakonec byl rozhovor zaměřen na v tomto směru realizovanou primární prevenci ve škole. Soubor respondentů tvořili žáci 9. tříd z mého okolí. Bylo osloveno celkem 10 respondentů (5 dívek a 5 chlapců). Na základě kvalitativního výzkumu lze říci, že mladí lidé nemají dostatečné právní povědomí v oblasti základních znalostí z oblasti pracovního, občanského, v neposlední řadě též trestního práva. Svou úlohu neplní také realizovaná primární prevence, což potvrdil i tento výzkum. Dle mého názoru je proto vhodné o této problematice vytvořit ucelený přehled.
Legal awareness among pupils of basic schools
Keywords: Dospívající {--} Právní povědomí {--} Právo {--} Prevence {--} Rodina {--} Škola {--} Trestní odpovědnost {--} Zákon; Teenagers {--} Legal awareness {--} Law {--} Prevention {--} Family {--} School {--} Criminal liability {--} Act