Psychologismus metod misijních náboženství - Plos, Michal (Jihočeská univerzita, 2012)
Osobní výzkum autora práce vedl ke zpracování teorie psychologismu jako nástroje k odhalování metodického postupu nauky hnutí NSSJ,CJKSPD, Baháí víry směrem od vedení hnutí, přes medium hnutí k hledajícímu i nakolik mohou tyto nauky s hledajícím manipulovat. Pokus o extrakci jádra myšlení nových náboženských hnutí, jako předpokladu k rozpoznávání záměrů těchto hnutí, dále analogických výpovědí, jakým způsobem se mohou tato hnutí vyvíjet v dalších etapách svého působení. Základní religionistický nástroj a pohled: komparace, psychologie náboženství.
Methods Psychologism of Missioning Religions
Keywords: psychologie náboženství; nová náboženská hnutí; Náboženská Společnost svědkové Jehovovi; Církev Ježíše Krista Svatých Posledních Dnů; Baháí Víra; haifský bahaismus; psychologismus; tři fáze poznávání; hledající; poradenství; manipulace; nauka hnutí; analýza.; psychology of religion; new religious movements; Jehova´s Witnesses; The Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints; The Bahai Faith; Haifan Bahaism; psychologism; three stages of cognition; seeker; counselling; manipulation; movements´ doctrine; analysis.