Od Palečka k Enšpíglovi aneb Prosopografie v humanistické zábavné próze - Melichová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce Od Palečka k Enšpíglovi aneb Prosopografie v humanistické zábavné próze (From Tom Thumb (Paleček) to Eulenspiegel or Prosopography in humanist entertainment prose) je analýzou hlavních literárních postav vybraných českých knížek lidového čtení. Úvodní část je věnována renesanci a renesanční kultuře obecně. Dále je uvedena periodizace a stručná charakteristika české humanistické literatury od poloviny 15. století až do 20. let století 16. Podrobněji se práce zabývá zábavnou prózou a především knížkami lidového čtení, které představovaly nedílnou součást české slovesné kultury. Část analytická se soustředí na prosopografii v několika knížkách lidového čtení ? Enšpígl, Paleček, Frantova práva a Doktor Faust, v níž se snaží charakterizovat centrální postavy, zachytit jejich umělecké ztvárnění a především posoudit jejich mravní kodex.
From Tom Thumb (Paleček) to Eulenspiegel or Prosopography in humanist entertainment prose
Keywords: Paleček; Enšpígl; Frantova práva; doktor Faust; prosopografie literárních postav; knížky lidového čtení; česká humanistická literatura; humanistická zábavná literatura; renesance; humanismus; Tom Thumb (Paleček); Eulenspiegel; Franta´s Law; Doctor Faust; prosopography literary characters; books of folk reading; Czech humanist literature; humanist entertainment prose; Renaissance; humanism