Faktory ovlivňující kvalitu a výživnou hodnodu siláží z travních porostů - Novotný, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2011)
V práci jsou vyhodnoceny faktory ovlivňující kvalitu a výživnou hodnotu zavadlých travních siláží. Vzorky travních siláží byly odebrány v provozních podmínkách u prvních sečí. Byly vytvořeny tři skupiny po 12 vzorcích. První skupina byla kontrolní, bez použití konzervačních prostředků. Do druhé skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálními přípravky. Do třetí skupiny byly zařazeny siláže ošetřené bakteriálně enzymatickými aditivy. Byly zjištěny statisticky významné rozdíly v obsahu kyseliny mléčné (P < 0,05) a u hodnot stupně proteolýzy (P < 0,05) mezi kontrolní skupinou bez použití silážních aditiv a skupinou, kde byla použita bakteriální a bakteriálně enzymatická aditiva.
Factors influencing quality and nutritive value of grass silages
Keywords: silážování; bakteriální aditiva; bakteriálně-enzymatická aditiva; fermentace; kyselina mléčná; kyselina máselná; stupeň proteolýzy; silage; bacterial additives; bakteria-enzyme additives; fermentation; lactic acid; butyric acid; the degree of proteolysis