Výukový program sportovního lezení pro 6.-9. třídu základní školy (sestavení a ověření metodiky výuky) - Jakl, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2009)
Úkolem této diplomové práce je sestavení a ověření metodiky lezení pro žáky 6.-9. třídy základní školy. V teoretické části je pozornost zaměřena na osvětlení jednotlivých znalostí, dovedností a technik nezbytných pro lezení na umělé stěně. Dále je věnován prostor otázce bezpečnosti a vhodnosti tohoto sportu pro děti staršího školního věku, včetně častých chyb jak v metodice výuky, tak v samotném lezení. Obsah praktické části předkládá především čtrnáct vyučovacích jednotek rozpracovaných v metodické řadě a rozbor šesti vybraných ověřovacích jednotek provedených u dvou skupin probandů i s jejich reflexí a expertním hodnocením pozorovatele. Hlavní část ověřovacích hodin je zdokumentována na videozáznamu, který slouží k retrospektivnímu posouzení průběhu ověřovacích hodin.
Educational Programme of Sport Climbing for 6th - 9th Classes of Elementary School (composition and verification of methodology of education)
Keywords: metodika; lezení; umělá stěna; ověření; výukový program; metodology; climbing; bouldering wall; verification; educational programme