Jak škola chrání před počítačovým pirátstvím - Lhoták, Jan (Jihočeská univerzita, 2010)
Práce se zabývá problematikou ochrany autorských práv, ochrany vlastních dat, SW pirátství, počítačových virů a útoků z internetu. Součástí práce je dotazník, který jsem aplikoval na čtyřech vybraných středních školách u čerstvých absolventů základních škol (žáků prvních ročníků SŠ). Dotazník byl složen z vědomostních a postojových otázek na téma ochrana vlastních dat, softwarové pirátství a hodnocení výuky informatiky na základní škole. Zjistil, zda a v jakém rozsahu se na základní škole těmito tématy zabývali, ověřil znalosti a orientaci v problematice, porovnal postoje žáků s jejich znalostmi. Součástí je také teoretická část o softwarovém pirátství, přehled a rozbor učebnic informatiky z pohledu výuky ochrany proti SW pirátství.
How does school protect against computer piracy
Keywords: dotazník; SW pirátství; autorský zákon; absolventi ZŠ; obsah vzdělávání; obsah učebnic informatiky pro ZŠ; questionnaire; software piracy; copyright law; primary school graduates; content of education; content of informatics textbooks for primary school