Mluvenost v románech Patrika Hartla - Nosková, Denisa (Jihočeská univerzita, 2018)
Diplomová práce nesoucí název Mluvenost v románech Patrika Hartla představuje lingvistickou analýzu románů Prvok, Šampón, Tečka a Karel, Malý pražský erotikon a následnou komparaci zjištěných výsledků. Cílem práce je seznámení s teoretickými aspekty lingvistické analýzy a následné předložení nalezených jevů v obou románech. Práce je rozdělena na část teoretickou a část praktickou. Úkolem teoretické části je obecné pojetí textové a jazykové výstavby, která je poté podpořena částí praktickou. Náplní praktické části je vlastní analýza, jež je rozložena z hlediska textové a jazykové výstavby. Textová výstavba zahrnuje kompozici děl, jejich horizontální a vertikální členění. V rámci výstavby jazykové je na texty pohlíženo z hlediska roviny foneticko fonologické, morfologické, syntaktické a lexikální. Závěrečná část je věnována výsledkům, které přineslo samotné bádání, jejich porovnání a převedení do tabulek. Výsledkem práce je zobrazení nejčastějších a nejvýraznějších prvků obsažených v románech Patrika Hartla.
The manner of speech in Patrick Hartl's novels