Analýza pohlavních chromosomů vybraných druhů bazálních motýlů z čeledi hrotnokřídlecovití (Lepidoptera: Hepialidae) - Voleníková, Anna (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá evolucí karyotypu a pohlavních chromosomů motýlů (Lepidoptera), se zaměřením na vybrané druhy z primitivní skupiny hrotnokřídlecovití (Hepialidae). Prostřednictvím molekulárně-cytogenetických metod byla detailně prostudována genomová organizace dvou zástupců z této čeledě, hrotnokřídlece chmelového Hepialus humuli a amerického druhu hrotnokřídlece Phymatopus californicus. Získaná data přínáší nový pohled na otázku evolučního vzniku pohlavního chromosomu W u celého řádu Lepidoptera.
Karyotype and sex chromosomes analysis of two species from basal lepidopteran family Hepialidae (Lepidoptera: Hepialidae)