Vliv sociálního prostředí dítěte na jeho přechod z prvního stupně základní školy na stupeň druhý - případová studie - Puklová, Kristýna (Jihočeská univerzita, 2014)
Práce se zabývá vlivem sociálního prostředí na problémy související s přechodem dítěte z prvního stupně základní školy na druhý. Tento přechod je problémem u všech dětí, ale především u dětí sociálně znevýhodněných dochází často k tomu, že přestanou na základní školu pravidelně docházet. Výzkum se opírá o kvalitativní výzkumné metody (případová studie podpořená jednou z metod vizuální sociologie, konkrétně metodou fotografií podporovaných rozhovorů). Výzkum byl prováděn především v Salesiánském středisku mládeže v Českých Budějovicích.
Influence of the social environment of the child to his transition from the first grade of primary school to the second grade - case study
Keywords: Přechod; sociální prostředí; rodina; škola; kvalitativní výzkum; fotografie; rozhovor; Transition; social environment; family; school; qualitative research; photography; interview