Kompenzační terapie u pacientů s hallux valgus - Dušková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zaměřuje na problematiku nejčastější získané deformity přednoží ? hallux valgus. Toto onemocnění je charakteristické valgózním postavením palce nohy s rotací v metatarsofalangeálním skloubení, varózním postavením a prominencí hlavičky I. metatarsu. Etiologie vzniku hallux valgus je multifaktoriální. Rizikové faktory pro vznik valgózního postavení palců nohou se dělí na vrozené predisponující faktory, přímé vlivy a nepřímé vlivy. Deformita je často spojována s podélným a příčným plochonožím. Deformita způsobuje pacientům značné potíže. Především se jedná o pozátěžové bolesti, otlaky a puchýře. Rozvinutá deformita může zapříčinit vznik kladívkových prstů na ostatních prstech nohy. V neposlední řadě deformita a její komplikace výrazně omezují výběr vhodné obuvi. Hlavním cílem této bakalářské práce je shrnout informace o rizikových faktorech pro vznik hallux valgus a shromáždit moderní přístupy ve fyzioterapii při léčbě této deformity. Dalším cílem je aplikace komplexní terapie a zhodnocení její efektivnosti. V moderní kineziologii nemůže být onemocnění hallux valgus bráno pouze jako problém nohy, jedná se o komplexní pohybovou poruchu. Terapie byla aplikována symptomatologicky na celé tělo, respektovala kompenzační reakce pohybového systému. Terapie se skládala ze sestavení vhodných přístupů pro tuto problematiku. V teoretické části jsou objasněny základní pojmy týkající se problematiky hallux valgus. Přiblížena je kineziologie nohy, fylogenetický a ontogenetický vývoj. Je popsán objektivní nález při onemocnění a klasifikace deformity dle intermetatarsálního úhlu. Největší část je věnována rizikovým faktorům vzniku hallux valgus a konzervativní terapii. Konzervativní terapie vycházela z důkladného odebrání anamnestických dat a důsledného kineziologického rozboru. Při výběru a aplikaci fyzioterapeutických postupů se postupovalo symptomatologicky dle nálezu. Terapie probíhala individuálně dle současného stavu, věku a celkové kondice pacientů, kdy cílem bylo odstranění svalových dysbalancí, korekce postury, nácvik správného stereotypu chůze, edukace a režimová opatření. Výzkumná část byla zpracována metodou kvalitativního výzkumu. Byla realizována formou kazuistik tří pacientů s klinickým nálezem hallux valgus, kteří nepodstoupili chirurgickou léčbu. Každá kazuistika obsahuje anamnestické údaje, kineziologický rozbor, popis terapie a návrh dlouhodobého fyzioterapeutického plánu. Výzkumný soubor byl tvořen třemi pacienty ze soukromé rehabilitační ordinace Olgy Polákové v Jihlavě. Na začátku terapie byly pacientky seznámeny s průběhem a cíli terapie. Terapie probíhala po dobu 8 týdnů. Výsledky terapie jsou zhodnoceny v diskusi a závěru. U všech pacientek došlo ke zlepšení pozátěžových bolestí nohou a k celkovému zlepšení kineziologické funkce nohy. Výsledky výzkumné části prokazují, že terapie byla zvolena vhodně, čímž byl cíl výzkumné práce splněn. Bakalářská práce může být použita pro zvýšení informovanosti o konzervativní léčbě hallux valgus a může být použita v klinické praxi fyzioterapeutů.
Compensatory therapy in patients with hallux valgus
Keywords: diagnostika; hallux valgus; konzervatitní terapie; noha; prevence; diagnosis; hallux valgus; conservative therapy; foot; prevention