Analýza finančních výkazů - komparace podle jednotlivých právních úprav. - Rosendorfová, Karolína (Jihočeská univerzita, 2021)
V návaznosti na historické tradice, zvyklosti, ekonomické a legislativní prostředí se regulace účetnictví v různých zemích uskutečňuje různými formami a různými orgány. V současné době jsou hlavními účetními standardy ve světě Mezinárodní standardy účetního výkaznictví (IFRS) a Americké všeobecně uznávané účetní principy (US GAAP). Tato práce se zabývá vymezením základních prvků finančních výkazů a také metodikou jejich sestavování jak z pohledu těchto standardů, tak dále dle české účetní legislativy (ČÚL). Praktická část této práce je zaměřena na rozpoznání významných rozdílů finančních výkazů vybraného vzorku podniků, jejichž odvětvová činnost souvisí s konceptem cirkulární ekonomiky, s ohledem na využití rozdílných standardů vykazování, a to konkrétně v porovnání IFRS a ČÚL.
Analysis of financial statements - comparison by individual legal regulations.
Keywords: výkaznictví; účetní standardy; účetní závěrka; komparace finančních výkazů; významné rozdíly; reporting; accounting standards; financial statement; comparison of financial statements; significant differences