Řízení lidských zdrojů ve středně velkém podniku - Píchová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem diplomové práce je analýza řízení lidských zdrojů ve vybraném středně velkém podniku a na základě získaných výsledků navrhnout opatření pro zlepšení tohoto systému. Pro výzkumné účely této práce byla zvolena středně velká firma MOTOR JIKOV Fostron a.s., působící ve strojírenském a slévárenském průmyslu. Diplomová práce je rozdělena na literární a analytickou část. Literární část se týká informací ohledně řízení lidských zdrojů, je zde popisována charakteristika středně velkých podniků, personální práce a personální činnosti v rámci středně velké společnosti. Literární část vychází z domácích i zahraničních literárních pramenů. Analytická část se zabývá analýzou vybraných personálních činností ve firmě MOTOR JIKOV Fostron a.s. a návrhem účinnějších funkcí v těchto oblastech. Veškeré získané informace následně umožní navrhnout opatření pro zlepšení tohoto systému.
Human resources management in a medium-sized company
Keywords: řízení lidských zdrojů; středně velký podnik; personální činnosti; personální strategie; personální plánování; hodnocení zaměstnanců; odměňování zaměstnanců; vzdělávání zaměstnanců; péče o zaměstnance; personální marketing; human resource management; medium-sized company; HR activities; HR strategy; HR planning; employee evaluation; employee reward; employee education and training; care for employees; personal marketing