Týrané a zneužívané děti - Houfová, Jana (Jihočeská univerzita, 2011)
V České republice je, podle statistik, až čtyřicet tisíc týraných dětí. U většiny dětí není týrání a zneužívání odhaleno a provází je celé dětství. Je to dáno tím, že se samy děti neumí bránit. Odhalit týrané nebo zneužívané dítě tak závisí na všímavosti okolí a včasném oznámení, které týrání nasvědčuje. Není to jen povinnost morální, ale i právní s možností trestního postihu. Cílem práce je zmapovat v Jihočeském kraji sociální prostředí dítěte, ve kterém dochází k týrání a zneužívání dětí, dále zjištění, zda jsou více týráni chlapci než dívky a zjištění, kdo je nečastější týrající osobou. Dílčím cílem je základní vysvětlení pojmů v dané problematice. Rozpoznání syndromu CAN, mapování oblastí s nejvyšším pácháním trestné činnosti na dětech, zanechání následků týrání a šance týraného dítěte na plnohodnotný život. Výsledky práce by mohly pomoci sociálním pracovnicím/pracovníkům orgánů sociálně-právní ochrany dětí v Jihočeském kraji při odhalování trestních činů na dětech. Díky výsledkům výzkumu by se mohli více zaměřit na sociální prostředí, ze kterého pocházejí týrané a zneužívané děti a zároveň na týrající osoby. Tím by se mohla zvýšit ochrana a odborná pomoc obětem těchto násilných činů.
Maltreated and abused children
Keywords: Syndrom CAN; fyzické a psychické týrání dětí; sexuální zneužívání; domácí násilí; Syndrom CAN; physical and mental child abuse; sexual abuse; domestic violence