Seniorský cestovní ruch na Vyškovsku - Procházková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2015)
Cílem této bakalářské práce bylo zhodnocení současného stavu a možností pro cestování seniorů na základě analýzy nabídky destinace Vyškovsko a zjištění potřeb a požadavků vybraného segmentu. Na základě zjištěných poznatků byl pak navržen produkt cestovního ruchu na základě požadavků a nabídky destinace pro zvolený tržní segment. Pro analýzu současné situace nabídky destinace Vyškovsko byla použita primární a sekundární data. Primární data byla získána pomocí dotazníkového šetření, jehož vý-sledky jsou v práci podrobně interpretovány v podobě grafů a komentářů. Dále byly provedeny strukturované rozhovory s odborníky a zástupci cílového segmentu. Výsled-ky strukturovaných rozhovorů jsou rovněž zpracovány v kapitole výsledků vlastního výzkumu. V syntéze výsledků a poznatků jsou srovnány výsledky z výše uvedených vý-zkumů. Byly stanoveny 4 hypotézy, z toho byly 3 hypotézy zcela potvrzeny a 1 byla potvrzena z části. Na základě analýz byly vytvořeny produkty cestovního ruchu pro cílový segment, které by měly přispět k větší atraktivitě destinace Vyškovsko na trhu cestovního ruchu. Jsou vytvořeny 3 varianty zájezdů pro 3 typy seniorů. První varianta zájezdu je pro seniory, kteří vyhledávají kulturně-poznávací cestovní ruch, pro které byl navržen kulturně-poznávací program historickým centrem města a návštěva kulturně-historických atraktivit. Druhá varianta zájezdu je zaměřena na aktivní seniory, která využívá přírodního bohatství destinace a třetí varianta zájezdu je zaměřena na seniory s dětmi, která umožňuje dětem prohlídku DinoParku a návštěvu Vyškovské pouti.
Senior tourism in the Region of Vyškov
Keywords: cestovní ruch; trh cestovního ruchu; seniorský cestovní ruch; primární nabídka destinace; sekundární nabídka destinace; analýza a výzkum; Tourism industry; tourism industry markeitng; senior tourism industry; primary offering of the destionation; secondary offering of the destination; analysis and research.