Výukový program o mravencích zaměřený na žáky ZŠ - Papežová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce s názvem Výukový program o mravencích zaměřený na žáky ZŠ je návrh přírodovědná výukové trasy. Ta by měla sloužit nejen pro širokou veřejnost, ale i jako doplněk k výukovým metodám přírodopisu pro 2. stupeň základních škol a tomu odpovídající ročníky víceletých gymnázií. V první části popisuji vyučovací metody a formy při využívání naučných stezek, dále se zaměřuji na typy, členění a historii naučných stezek v České republice a zároveň i na využití naučných stezek pro děti. Jedna z částí se zabývá charakteristikou mravenců. Obsahem druhé části bakalářské práce je návrh deseti textů jednotlivých zastavení a pracovních listů. Panely navíc poskytují řadu informací o životě mravenců. Naučná stezka je pak pojmenovaná "Po stopách mravenců". Cílem práce je přiblížit svět mravenců a tím i u lidí probudit větší zájem o přírodu.
Educational program about ants aimed to students of primary school
Keywords: naučná stezka; zastavení; mravenci; děti; pracovní listy; educational paths; individual stations; ants; children; working sheets