Hlavní trendy průmyslové výroby v postindustriálním období a jejich geografické aspekty (implementace do výuky zeměpisu na ZŠ) - Lýsenko-Chvílová, Petra (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zabývá problematikou geografie průmyslu v postindustriálním období. Zaměřuje se na vývoj světové ekonomiky v tomto období s důrazem na průmyslovou výrobu. Na základě poznatků o transformaci průmyslu jsou identifikovány hlavní trendy průmyslové výroby po roce 1989. Z těchto trendů jsou potom vybrány ty, které jsou natolik významné, že je autorka implementovala do praktické části diplomové práce. Po podrobné analýze již dostupných výukových materiálů pro ZŠ, byly vytvořeny nové výukové materiály dle aktuálních trendů v průmyslové výrobě. Tyto materiály jsou zpracovány formou výukového textu, pracovních listů a digitálního výukového materiálu pro interaktivní tabule, které jsou určeny pro výuku geografie postindustriálního průmyslu na základních školách.
The main trends in industrial production in the post-industrial period and geographical aspects (implementation in teaching geography at primary schools)
Keywords: Geografie průmyslu; Transformace průmyslu; průmyslové trendy; průmyslová výroba; industrializace; postindustriální období; Geography of industry; Industry restructuring; industrial transformation; industry trends; industrial production; industrialization; post-industrial period