Podobnosti a odlišnosti v přístupu různých církevních zařízení pro seniory - Bouchal, Jan (Jihočeská univerzita, 2011)
První část práce pojednává o stručné historii charitativní činnosti dvou církví, které na našem území významně působí v oblasti pomoci seniorům. Je to Římskokatolická církev, která je na našem území nejvýznamnějším církevním poskytovatelem sociálních služeb pro seniory a Českobratrská církev evangelická. Kapitola s názvem "Charakteristiky přístupu v církevních domovech pro seniory" poskytuje základní popis jednotlivých přístupů ve zkoumaných oblastech péče. V rámci zaměření na církevní přístup byl kladen důraz na péči o spirituální potřeby seniorů. Praktická část porovnává vybrané oblasti přístupu ve čtyřech církevních domovech pro seniory, založených Charitou české republiky a Diakonií Českobratrské církve evangelické. Výzkum je rozdělen na dvě části, první část výzkumu popisuje charakter poskytovaných služeb ve vybraných církevních domovech pro seniory v oblastech sociální práce, charitativní práce, a její složky zabývající se péčí o spirituální potřeby seniorů, aktivizačních programů a dostupnost těchto zařízení z hlediska oblastních, finanční a kapacitních charakteristik. Druhá část podává obraz o různých formách náboženské plurality pracovníků přímé péče, a vlivu těchto forem na to jak pracovníci vnímají důležitost péče o spirituální potřeby klientů, a zda se na péči o tyto potřeby sami podílejí.
Similarities and dissimilarities in access of different Church institutions for pensioners
Keywords: Domovy pro seniory; sociální práce; charitativní práce; přímá péče; aktivizace; spiritualita; religiozita.; Homes for the elderly; social work; charity work; direct care; stimulation; spirituality; religiosity.