Dlouhé domy kultury s vypíchanou keramikou na sídlišti Hrdlovka - Liptice (okr. Teplice) - Vondrovský, Václav (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce si klade za cíl částečné zpracování výzkumu neolitického sídliště na katastrech bývalých obcí Hrdlovka-Liptice. S ohledem na množství získaného materiálu a odkrytých situací bylo pole zájmu zúženo na dlouhé domy období kultury s vypíchanou keramikou. Keramický materiál byl analyzován z výplní objektů prostorově spjatých s domem č. III, který tak bylo možné blížeji datovat. Zjištěná fakta jsou komparována se současnými poznatky o konstrukci a názory na funkci neolitických dlouhých domů.
The Longhouses of the Stroke Ornamented Pottery Culture at the Site of Hrdlovka - Liptice (Teplice District)
Keywords: neolit; kultura s vypíchanou keramikou; StK; dlouhý dům; Hrdlovka; neolitická architektura; neolitické sídliště; neolitická keramika; Neolithic; Stroke Ornamented Pottery culture; STK; longhouse; Hrdlovka; Neolithic architecture; Neolithic settlement; Neolithic pottery