Sociální práce se seniory Domácí násilí páchané na seniorech - Markytánová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato práce se zabývá tím, jaké jsou aktuální možnosti pomoci a řešení v problematice domácího násilí páchaného na seniorech na Českobudějovicku. Teoretická část, která je rozdělená na čtyři kapitoly, popisuje pojmy související se stářím, se změnami v tomto období a také postoj společnosti ke stáří. Dále vymezuje fenomén domácího násilí. Také se více zaměřuje na domácí násilí páchané na seniorech, jeho příčiny a dopady. Třetí kapitola se zabývá možnostmi pomoci a řešení na území Českobudějovicka. Závěrečná kapitola teoretické části popisuje příběhy seniorů, obětí domácího násilí. Práce je doplněná kvalitativním výzkumem s využitím metody polostrukturovaného rozhovoru. Respondenty rozhovorů jsou sociální pracovníci pracující v organizacích zabývající se problematikou domácího násilí. Výzkum je zaměřený na zkušenosti respondentů s domácím násilím na seniorech. Následně jsou získaná data dána do souvislosti a porovnána s teoretickými poznatky a odbornou literaturou.
Social work with the elderly Domestic violence against the elderly
Keywords: domácí násilí na seniorech; domácí násilí; senior; stáří; ageismus; domestic violence against the elderly; domestic violence; senior; old age; ageism