Zámek Třeboň za posledních Rožmberků - Valenta, Petr (Jihočeská univerzita, 2015)
Práce se zabývá shrnutím stavebních prací, které proběhli na třeboňském zámku na přání posledních dvou rožmberských šlechticů Viléma a Petra Voka z Rožmberka mezi léty 1565 1612. V první kapitole se autor zaměřuje na samotný zámek, na jeho současnou a historickou podobu a na stavební zásahy, které zde oba Rožmberkové nechaly provést. V závěru kapitoly se řeší otázka autorství na některých stavebních prvcích. V následující kapitole se práce více zaměřuje na osobu Viléma z Rožmberka a na jeho roli stavebníka. Kapitola je dále doplněna stručnou rekapitulací Vilémova života a v závěru se řeší otázka důvodů přestavby zámku. Stejným způsoben je řešená i kapitola o Petru Vokovi. V této kapitole se v závěru řeší otázka výběru zámku v Třeboni jako posledního rodového sídla.
Castle in Třeboň during the reign of last Rosenbergs.
Keywords: Rožmberkové; Petr Vok; Vilém; stavebník; architektura; zámek; Třeboň; renesance.; Rosenbergs; Petr Vok; Vilem; builder; architecture; castle; Třeboň; renaissance.