Metafora v životě, umění a v arteterapii - Pariláková, Eva (Jihočeská univerzita, 2009)
Problematika práce sa bude zameriavať na oblasť, ktorá je obsiahnutá v dvoch ústredných otázkach.: 1. Aký zmysel má interpretácia v živote, v umení a v arteterapii? 2. Akú rôznu podobu, povahu má/môže mať interpretácia? Uvedené okruhy sa budú v práci osvetľovať prostredníctvom hĺbkovej a sústredenej interpretačnej sondy do konkrétnej výtvarnej tvorby, s dôrazom na jej signifikantný, príznakový štýl, jej výtvarnú metaforiku, charakteristickú atmosféru a jej asociačný potenciál (Marc Chagall). Hlavné motívy sledované pri uvedenej analýze budú predstavovať tieto okruhy: povaha výtvarnej metafory, viacvýznamovosť a nejednoznačnosť interpretácie, snová symbolika obrazu, osobná a archetypálna mytológia výtvarnej tvorby, diagnostika problému, problém a jeho ''prerastanie'' vo výtvarnej tvorbe, hľadanie nových interpretačných rámcov a kontextov. Cieľom práce je využitie interpretačného prístupu rožnovskej arteterapie v širšom životnom kontexte v zmysle nachádzania paralel medzi výtvarnou tvorbou a hĺbkovou charakteristikou ľudskej psychiky.
The Metaphor in the Life, the Art and the Art Therapy
Keywords: metafora; arteterapia; interpretácia; asociatívnosť; viacvýznamovosť a nejednoznačnosť analýzy obrazu; tvorba Marca Chagalla; problém identity; snová symbolika obrazu; osobná a archetypálna mytológia tvorby; metaphor; art therapy; interpretation; association potential(Marc Chagall); polysemy and ambiguity of interpretation; work by Marc Chagall; problem of idetity; dreamlike symbolism of Picture; personal and archetypal mythology of art production