Změny koncentrací fosforu a železa v pórové vodě sedimentu měřené pomocí gelových minipeeperů - Pecháčková, Petra (Jihočeská univerzita, 2008)
Sedimenty odebrané v roce 2006 (duben, červen, září) z přítokové a hrázové části hypertrofní nádrže byly inkubovány a analyzovány v laboratoři za simulace in situ podmínek. Cílem bylo zjistit rychlosti uvolňování fosforu a železa a změny ve složení vertikálních profilů pórové vody v horních 6 cm. Vertikální toky měřených analytů v pórové vodě byly zjištěny pomocí gelových minipeeperů. Tato metoda se ukázala jako vhodná pro sledování koncentrací forem P, Fe a základních iontů. Byly zjištěny rozdíly mezi přítokovou a hrázovou částí.
Changes of phosphorus and iron concentrations in pore water vertical profiles of hypertrophic reservoir measured by gel minipeepers.
Keywords: fosfor; pórová voda; gelový minipeeper; phosporus; pore water; gel minipeeperšž