Postavení odborů v pracovněprávních vztazích - Kořínková, Marie (Jihočeská univerzita, 2012)
Tématem mé bakalářské práce je postavení odborů v pracovněprávních vztazích. Ve své práci se zabývám jednotlivými pravomocemi odborových orgánů, kolektivním vyjednáváním a uzavíráním kolektivních smluv. Dále definuji pojem kolektivních a individuálních sporů. Spory z kolektivních smluv a spory o uzavření smlouvy se řeší prostřednictvím řízení před zprostředkovatelem a před rozhodcem. Na rozdíl od sporů z kolektivních smluv může být u sporů o uzavření kolektivní smlouvy použita jako krajní prostředek stávka, ale jen v případě, že nebylo zahájeno řízení před rozhodcem. Nejdůležitějším úkolem odborových organizací je ochrana zaměstnanců.
Position of trade unions in labour relations
Keywords: Odborová organizace; zaměstnavatel; zaměstnanec; kolektivní vyjednávání; kolektivní smlouva; zprostředkovatel; stávka; rozhodce; Trade union; employer; employee; collective bargaining; collective agreement; mediator; strike; arbitrator