Připravenost nestátních neziskových organizací na území okresu České Budějovice na mimořádné události - Kvardová, Kamila (Jihočeská univerzita, 2019)
Diplomová práce se zabývá zkoumáním, zda jsou nestátní neziskové organizace připraveny na mimořádné události, konkrétně je zaměřena na organizace, které se nacházejí na území okresu České Budějovice. Téma je aktuální z důvodu častého výskytu mimořádných událostí na jihu Čech a je důležité zjistit, je-li pomoc dobrovolníků efektivní. Nestátní neziskové organizace jsou specifické tím, že nejsou řízeny vládou. Svými aktivitami se snaží nahradit neexistující nebo nedostatečně fungující služby, které jsou zajišťovány státem. Aktivity zahrnují realizaci volnočasových zájmových aktivit pro děti, pomoc sociálně slabým rodinám, osvětovou činnost v mnoha oblastech, ochranu životního prostředí či historických památek, pomoc handicapovaným a starým osobám, humanitární a rozvojovou pomoc a mnohé další. Cílem práce je zjistit, v jaké míře jsou nestátní neziskové organizace připraveny na řešení mimořádných událostí a jakým způsobem se zapojují do výchovy obyvatelstva k přípravě na řešení mimořádných událostí. V diplomové práci je využita metoda analýzy informací, respektive obsahová analýza informací, kdy jsou konkrétní zjištěné poznatky uspořádány na základě rešerše literatury. Pro naplnění stanoveného cíle byl proveden polostrukturovaný rozhovor s pracovníky vybraných nestátních neziskových organizací. Výsledky práce budou nabídnuty vybraným nestátním neziskovým organizacím, které se účastnily výzkumu. Tyto výsledky bude možno využít zejména pro zvýšení kvality prováděné odborné přípravy členů nestátních neziskových organizací a dobrovolníků.
Readiness of Non-governmental Non-profit Organizations in the District of České Budějovice for Emergency Situations
Keywords: dobrovolnictví; nestátní neziskové organizace; humanitární pomoc; ochrana obyvatelstva; mimořádná událost; záchranné práce; volunteering; non-governmental organizations; humanitarian aid; protection of population; extraordinary situation; rescue work